İNTERNET;
Tüm dünyada kullanılan bilgisayarların belirli bir bağlantı aracılığı ile birlikteliğini anlatan iletişime verilen addır.
Bilgisayarların birlikterliği internet protokol numarası denilen ve dört bölümden oluşan bir numaralandırma ile gerçekleşmektedir. Örneğin,192.168.1.1 gibi.
İNTRANET;
Bilgisayarların bir arada ağ uygulamalarını gerçekleştirmede sadece tüm dünyaya açılım söz konusu değildir. Diğer bilgisayarlar ile bağlantı kurmayıp sadece istenen ve sınırlı sayıda bilgisyarlar içinde bir ağ kurulumu gerçekleştirilebilir. Yerel ağ veya intranet olarak adlandırlan bu bağlantısı sayesinde önceden aynı ağ üzerinden bağlanan bilgisayarlar birbirleri ile bağlantı kurulabilirler internet ile tek farkı belirlenen bu bilgisayarlar ile etkileşim ve iletişimin olmamasıdır.
Özellikle kurumsal uygulamalarda, veri güvenliğini sağlamda dışarıdan gelebilecek olası bağlantı girişimlerinin istenmediği durumlarda intranet ağ bağlantısı tercih edilir.
İntranet ağına bağlı herhangi bir bilgisayarın internet erişimine açılması ile intranet kapsamındaki diğer bağlantılar da internete açılabilir.
WEB SAYFALARI;
İnternet uygulamalarında en popüler olanı ve çoğunlukla internet ile eş anlamlı kullanılan web kavramı bilgisayarlar tarafından izlenmektedir. Web sayfaları: internet bağlantısı ile tüm dünyaya ulaşan sunucu adı verilen tüm bilgisayarlar ile açılmaktadır.
Sunucu bilgisyaralar kişisel bilgisyarlarda olduğu gibi sunulan bilgilerin yoğunluğuna göre daha küçük kapasiteli bilgisayarlardır. Bu bilgisayarlar , internet üzerinden bir (IP) numarası ile bağlıdırlar. Yedi gün yirmi dört saat periyodik olarak ve zorunlu durumlar dışında hiç kapatılmazlar. Hypertext markup language adı verilen yazılımlara göre hazırlanır. Web sayfaları bu sunucuların sabit disklerinden kullanıcılara sunulur. Ağ üzerinden kurulan bu haberleşmeye de hypertext transer protokolü(http) adı verilir.
İstemci bilgisayarlar ise bu sunuculara verebileceğimiz genel addır.istemci bilgisayarın sabit bir IP numarası olabileceği gibi, dinamik yani her bağlantıda değişen IP numaraları da olabilir. Örneğin, modem bağlantısı ile telefon üzerinden yapılan bağlantılarda genelikle her bilgisayara farklı IP adresleri verilir. Kişisel bilgisayarlar da ağ veya dosya transferleri için sunucu bilgisyar adı verilebilir ancak bu IP numaraları değiştikçe söz konusu sunucu bilgisyara bağlantı karmaşık olabilir. Başka bir ifade ile bir bağlantı üzerinden bağlandığınız bir bilgisayara başka bir IP üzerinden bağlanmanız mümkün olmaz.
IP numaraların akılda tutulması ve kullanılması kolay ve kullanışlı olmadığından , IP numaralarını bir isim ile adlandırma yoluna gidilmiştir. İnternet alan servisi adı verilen bu uygulama sunucu ve istemci bilgisyarlar arasında akılda tutulması kolay bir hizmet sunar. Örneğin; 212.194.25.12 şeklinde IP numarası olan sunucu bir bilgisayar olduğunu düşünelim.
Web tarayıcınız üzerinden bu numarayı http://212.194.25.12 şeklinde yazarsanız, söz konusu web üzerinden hazırlanmış sayfalara erişebilirsiniz aynı numara için isim atama hizmeti olduğunu düşünelim: bilgi okulu şeklinde bir isim tahsisi yaptırdığımızda, http://bilgiokulu.com.tr şeklinde aynı sayfalara erişmek mümkündür. Bilgi okulu şeklinde hatırlamak rakamları hatırlamaktan daha kolay olacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder